Nieuws

Nieuws

Tuinkalenders.

Voor de tuinplanning gebruik ik diverse tuinkalenders. Je hebt boeken en schema’s in overvloed om te zien wanneer je welke groente moet zaaien. Die heb ik veelvuldig gebruikt en deze schema’s zijn goed te gebruiken. Maar het kan ook beter. Met het gebruik van een fenologische kalender ga je beter afgestemd met het moment te werk. Deze kalender gaat uit van seinen uit je directe omgeving die je vertellen of iets zaaien al zinvol is of dat het bv nog te koud is. Zo’n sein kan bv zijn bloeiende paardenbloemen of een bloeiende madeliefjes. Het zegt iets over de bodem- en de omgevingstemperatuur. In de fenologische kalender wordt dat verder uitgewerkt. Je gaat vanzelf beter letten op je omgeving en dat is alleen al leuk.

Ooit gehoord van de kalender van Maria Thun? Die gaat nog vele stappen verder. Zij gaat uit van de stand van planeten,maan en zon. In deze kalender zijn de dagen verdeelt: er zijn dagen waarop je bladgewassen zaait of wortels. Er zijn ook dagen waarop het niet gunstig is om iets aan de grond toe te vertrouwen. Wij proberen het dit jaar uit! Eén voordeel heb ik er wel aan ontdekt: het geeft structuur aan je werkzaamheden, alles komt aan bod. Op de dagen die ongunstig zijn kun je de altijd liggend blijvende karweitjes doen, dat schiet tenminste op!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*