Hommels en bijen

Hommels en bijen

Hommels en bijen.

Twee weken terug was er een bijen telweekend. Een half uurtje over je tuin rondlopen en tellen wat je tegenkwam. Na dat half uurtje was ik erg geschrokken: 6 hommels, 1 bij en 1 wesp. Wat was er fout gegaan? Vorig jaar zoemde het van de bijen in de bloeiende fruitbomen en nu bijna niets!

Ik lees nu berichten die dit beeld bevestigen zowel in Nederland als in België.  Daarbij staat ook de mogelijke oorzaak genoemd. Alles bloeide dat weekend uitbundig, het was met een temperatuur boven de 25 graden explosief te noemen. Hommels en bijen vonden veel dichter bij huis voedsel genoeg. Voor onze fruitbomen moeten honingbijen 3 kilometer vliegen. Gelukkig een positievere uitleg dan die van sterke achteruitgang van alle insecten.

Bleef over de vraag of de bloesem wel bestoven was!  Het lijkt erop dat ook de vruchtzetting goed is verlopen. Andere insecten waren wel voorhanden en deze hebben zich goed van hun taak gekweten. Het zou toch een kleine ramp zijn als er dit jaar weer geen fruit aan onze bomen komt te hangen. Voorlopig zijn wij positief. Ook de laatste nachtvorst lijkt aan onze deur te zijn voorbij gegaan.

Nu duimen voor een goede oogst en veel appel en perensap

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*