Knolraap,koolraap of koolrabi?

Knolraap,koolraap of koolrabi?

Knolraap? Koolraap? Koolrabi?

Onbekend maakt onbemind!
Rapen hebben hun naam niet mee, vind ik. Aan koolraap bewaar ikzelf geen goede herinneringen. Het was vroeger een drama wanneer mijn moeder die had klaargemaakt. Dit jaar ben ik voorzichtig aan de knolraap begonnen en dat viel goed in de smaak bij mij. Dit witte knolletje was rauw lekker pittig als een radijs en gekookt heel mild van smaak. Op internet komt zelfs een heel sjiek recept voorbij. Gekaramelliseerd in combinatie met peren. Dit raapje blijkt ook goed te combineren met allerlei andere groenten, zoals spinazie, uien en tomaten. Je kunt er een groente puree van maken en gebruiken in een groentaart. Het raapje is een blijvertje geworden in mijn keuken.

Nu de koolraap nog. Koolraap is een wintergroente en die ga ik  proberen de komende winter. Even dapper zijn en wie weet valt het reuze mee. De koolraap is eigenlijk een wortel en ook als zodanig te gebruiken. Ook zou je de knol kunnen vergelijken met de zoete aardappel. Je kunt er alle kanten mee op. Stoven, wokken, zelfs frituren.
Onze knolraap is de meiraap, plat en wit ( zie foto) Je hebt ook raapjes met een groene of een rode kop. Onze koolraap luistert naar de naam : Friese Gele
Dus de knolraap is een zomergroente. Het knolletje is wit van kleur, zowel van buiten als van binnen. In jonge toestand is de schil nog dun en de hele knol mals en sappig. Later wordt het onderste deel wat harder en moet je deze wegsnijden. Met je mes merk je precies waar je moet zijn.
Koolraap is een wintergroente. Bruin van kleur en van binnen geel. Schillen voor gebruik.
Koolrabi is ook een familielid. Staan de bladeren van een raap boven op de kop, bij een koolrabi staan ze verdeeld over de gehele knol. De smaak is vergelijkbaar met het knolraapje. Rauw pittig en sappig, gekookt zacht en zoet als bv bloemkool.( het is en blijft allemaal kool) De koolrabi is er gedurende de zomer. De knol kan groen of paars zijn aan de buitenkant, van binnen is ze altijd wit.
De koolfamilie is zeer groot en divers en één van onze belangrijkste voedingsgewassen. Maak dus gauw kennis met deze familie en al haar leden. Het is de moeite waard.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*