Groen(t)etaart met snijbiet.

Groen(t)etaart met snijbiet.

Snijbiet?

Snijbiet is een echte moestuin groente. Groeit altijd. Om te oogsten snijd je de plant af zo’n 15 cm boven de grond. Op deze manier spaar je het hart en kan de plant opnieuw uitgroeien. In hartje winter verdwijnt ze uit het zicht om in het voorjaar weer haar kop op te steken zodat je weer ervan  kunt eten. Daarna gaat de plant zaad maken. Ook dat kun je winnen en opnieuw uitzaaien. Zo is de cirkel rond.

een snijbietblad

Snijbiet kun je telen voor het blad, maar ook voor de steel. Deze bladstelen kunnen enorm breed worden. Dat komt tot uitdrukking in de naam van het gewas: Donkergroene Glad Witribbige. Deze stelen werden als aparte groente gegeten. Nu snijden we steel en blad en maken daar één gerecht van.

Je maakt snijbiet klaar als spinazie. Zowel stelen als blad worden in repen gesneden. Eerst gaan de stelen in de pan en daarna het blad. Koken, smoren, wokken.. het kan allemaal. In een groentetaart kun je het combineren met allerlei andere groenten: tomaat, paprika, courgette, koolrabi, zomaar wat mogelijkheden. Het is een bladgroente met veel vitamine C, calcium en ijzer. Het lijkt in smaak op spinazie, maar is iets zuurder. Het slinkt wel veel minder dan spinazie. Wil je snijbiet even bewaren , bewaar het dan gewassen in een plastic zak onder in de groentela van de koelkast.

Hierbij geef ik het recept van de groentetaart. Het recept komt uit het boek: Wilde venkel en rabarber. Een heerlijk boek voor moestuinders

 

Snijbiettaart

Deeg

Voldoende voor een vorm van 23 cm doorsnee. Het deeg laat zich ook goed invriezen.
Oven voorverwarmen op 180 gr.
250 gr bloem
½ theelepel zout
170 gr koude boter
7 el koud water.

Snijd de boter in blokjes
Doe de bloem in de mengkom en voeg boeter en zout toe. Mengen kan met de hand of mixer. Wanneer de boter goed verdeeld is door de bloem, het water toevoegen en kort kneden tot een deegbal. Zonodig het deeg stevig laten worden in de koelkast voordat je het uitrolt.
Deegvorm invetten en met het uitgerolde deeg bekleden.
Taartbodem blind bakken voor een half uur.

Blindbakken.

de deegbodem in de vorm bekleden met bakpapier en daarop oude peulvruchten. Zoveel dat de gehele vorm is gevuld. Dit voorkomt dat de taartranden inzakken en de taartbodem rijst.

Nodig voor de taartvulling

1 ui
2 el olie
250gr snijbiet
Courgette
Paprika
Knoflook
1 ei
100gr volle yoghurt
Handje pittige kaas
Zout en peper
Verse kruiden, alles kan.

Voorbereiding:
Snijd alle snijbiet klein. Begin bij de stelen, snij deze niet te grof.
Snipper de ui en de knoflook
Klop het ei met de yoghurt los en meng de kaas er door heen.
Snijd de kruiden fijn.

Uitvoering
Fruit de gesnipperde ui glazig in wat olie en voeg eerst de snijbiet stelen toe. Laat deze even mee fruiten en voeg dan het snijbiet blad toe.
Laat de groenten slinken.. Voeg de kruiden toe. Maak op smaak met peper en zout
Voeg dit groentemengsel toe aan de ei/yoghurt/kaas mengsel en vul de taart bodem.
Zet de taart in de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar.

Eet smakelijk

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*