overlast

overlast

De toestand in de tuin.

Hoe staat de tuin ervoor? Best wel goed! Maar de start was wel lastig want..…….

Waar hebben we het meeste last van?

Van de muizen, de hazen, de konijnen of de duiven of toch de droogte? Er zijn natuurlijk altijd dingen die niet goed gaan in een jaar, de ene keer dit en de andere keer dat. Dit jaar zijn het voorlopig met stip de muizen..,

In het vroege voorjaar verdwenen één voor één bloemkoolplanten uit de bak. Iedere ochtend vond ik afgebeten blad en op die manier verdween de hele plant: weg bloemkool. Dat bleek dus muizenwerk, maar dat was mij nog niet direct duidelijk helaas.

Daarna vertoonden de wortelen vraat aan de wortelhalzen. Weer dacht ik aan de jonge konijnen die hier rondhuppelden, maar uiteindelijk bleek het ook hier: muizen.

In de platte bak hebben de muizen van niets te vrezen, leek mij, ik ging zelf op jacht met de muizenvallen.

Met succes, maar alle vraat voorkomen lukt dus niet. Ook de bieten vertonen vraatplekken. De muizen hebben waarschijnlijk dorst en honger?

Dan zijn er nog de vele duiven, die lusten wel een jonge koolplant. De hazen eten van de jonge sla en andijvie en je vraagt je af of er nog wat overblijft om van te eten. Gelukkig wel! Met gaas en doek beschermen we ons jonge pootgoed. Wanneer de planten wat groter zijn blijven ze meestal ongemoeid.

In het voorjaar waren er heel veel luizen maar ook heel veel lieveheersbeestjes. Zoveel heb ik er nog niet gezien. Overal kwam je larven en poppen van dit kevertje tegen. Met resultaat… in de tuinbonen werd alle zwarte luis opgeruimd en kwam er toch nog een aardige oogst. Eind goed al goed

Nu nog de droogte het hoofd bieden. Met sproeien en mulchen proberen we de bodem te koelen en vochtig te houden.

Het oogsten is begonnen ondanks al het bovenstaande. De vroege aardappels, wortelen, bietjes, de snijbiet, de sla en ook al wat boontjes kunnen nu zomaar op je bord liggen. Heerlijk toch?

 

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*