Winterpostelein

Winterpostelein

Winterpostelein is zoals de naam al vertelt een winterharde groente. Ook tijdens vorstperioden blijft het plantje groen en sappig staan in de tuin. Zo klein en teer als het lijkt is het plantje beslist niet, het kan heel wat hebben. In het voorjaar gaat de plant uitbundig bloeien met witte bloempjes, die ook nog eetbaar zijn. Is het zaad eenmaal gevormd dan sterft de plant af en verdwijnt. Dat verdwijnen moet je niet letterlijk nemen, de plant zaait zich enorm uit. In het najaar verschijnen op een gegeven moment overal nieuwe postelein plantjes, het is een ware bodembedekker. De plantjes verdringen elkaar op elk stukje beschikbare grond. Je hebt weer voor een heel seizoen wintergroente in je tuin zonder daarvoor iets te hebben gedaan. Zo zie ik het graag!

Winterpostelein is een welkome aanvulling in het groente arsenaal gedurende de winter. Het is rauw te gebruiken als salade en in een stamppot en gestoofd als bladgroente. Winterpostelein is geen familie van de zomerpostelein, het lijkt er zelfs niet op. Is zomerpostelein wat zuur van smaak, de winterpostelein is heel zacht van smaak zonder dat zuurtje. Winterpostelein oogst je door net onder de rozet de wortel door te snijden. Je hebt dan een bundel steeltjes met blad wat zich gemakkelijk laat schoonspoelen. Daarna kun de rozet lossnijden om te verwerken. Wanneer de bloempjes zichtbaar worden kun je de plant nog steeds wel eten, maar spoedig is er ook zaad gevormd en sterft de plant af. Het is dan gedaan, maar je bent alvast verzekerd van een nieuwe oogst in de volgende winter.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*