Home

Groentetas

De Kruudhof Pluktuin is een ‘groentetuin’ in Halle Gld

 

Iedere week bieden wij groentetassen aan waarvan de inhoud variabel is en door jezelf kan worden bepaald. Wij doen ons uiterste best om een zo divers mogelijk pakket te telen. Uiteraard zijn wij grotendeels afhankelijk van weer. De weersomstandigheden bepalen deels of een teelt lukt of juist niet. Je bent niet verplicht om ieder week te bestellen, er is geen vorm van abonnement.

Kijk hier voor ons aanbod

Eigenaars

Janneke en Theo Wagenaar zijn als eigenaars natuurlijk zeer betrokken bij de tuin. Wij zijn een groot deel van ons leven al fervent tuinders. De praktijk is onze ‘leraar/es’ geweest. Heel veel lezen en uitproberen heeft ons gebracht waar wij nu zijn. En nog steeds zijn wij nieuwsgierig naar nieuwe inzichten.

De Tuinderij!

De tuinderij is 1200 m2 groot en opgedeeld in bedden en ieder bed is bestemd voor een bepaalde groente familie bv de koolfamilie. Om ziekten in de groenten en uitputting van de grond te voorkomen volgen wij een vruchtwisselingschema. Het vruchtwisselingschema omvat een periode van 6 jaar. In het schema staat beschreven op welke plek bv een kool staat en waar de sla. Het volgende jaar staat de kool of de sla op een andere plek en zo voorkomen we een eenzijdige belasting van de grond. Na 6 jaar is de cirkel rond en beginnen we opnieuw met het schema.

Seizoensgebonden

Afhankelijk van het seizoen telen wij een groot scala aan groenten op een ecologisch verantwoorde wijze. Alles bij elkaar staan er in een heel jaar wel 60 verschillende groenten en keukenkruiden op de tuin.
Ook hebben wij kleinfruit aangepoot op de tuin, denk aan aardbeien, frambozen en bessen. Het hele zomerseizoen is er wel wat te plukken.

Bloemen en bijtjes

Naast de groenten vinden wij het heel belangrijk dat er ook andere gewassen staan op de tuin. Wilde planten, bomen en struiken vormen een deel van het grotere geheel. Deze beplanting zorgt voor het aantrekken van vogels, insecten en kleinere zoogdieren. Deze dieren zijn belangrijk voor de moestuin op het gebied van bestrijding bij ‘plagen’. Door voedsel en nestgelegenheid te bieden proberen wij deze dieren aan onze tuin te binden. Als er dan een “luizenplaag’ ontstaat zijn er al vijanden aanwezig en kunnen deze direkt aanvallen.

Bodemleven

De bodem en het bodemleven vormt het kapitaal van de groentetuin en deze vertroetelen wij zoveel wij kunnen.
In de winter beschermen we het bodemleven met een bedekking van blad, in de zomer met een bedekking van houtsnippers en grasmaaisel. De continu bodembedekking voorkomt uitdroging en te heftige temperatuur schommelingen van de bodem. De bedekking biedt voedsel aan het bodemleven. Een goed bodemleven geeft stabiele groei aan de groenteplanten en daardoor een goede kwaliteit.

Agenda

Evenement details:

 • zo
  16
  jun
  2019

  Vier Vaderdag met Bewust Achterhoek

  11.00- 17.00de Kruudhof

  Op Vaderdag, zondag 16 juni organiseert Bewust Achterhoek, in samenwerking met Thea van Hoof van Betula Kruiden (aangesloten bij Bewust Achterhoek), van 11 en 17 uur het 'Vier Vaderdag met Bewust Achterhoek' Evenement op De Kruudhof in Halle.

  Het evenement staat in het teken van Vaderdag en een groot deel van het aanbod is dan ook (zeer) interessant voor mannen. Natuurlijk zijn ook vrouwen en kinderen van harte welkom en is er ook voor hen veel te beleven.

  In het strobalengebouw van De Kruudhof, de tuinen en boomgaard daar omheen zal van alles te zien en doen zijn. Zoals, nog ten dele onder voorbehoud:

  kramen van bedrijven die hun mooie, duurzame en zelf gemaakte producten te koop aanbieden;
  demonstraties;
  een houtvuurtje waar kinderen een broodje boven kunnen bakken;
  rondleidingen door de kruidentuin door Thea van Hoof van Betula Kruiden, en verkoop natuurlijke producten voor de huisapotheek;
  lezing 'Bouwen met strobalen' door Theo Wagenaar;
  verkoop edelstenen door Adelaine Legters van De Edelstenenzolder;
  lezing 'Jouw rol als (stief-)vader in het leven van je scheidingskinderen' door Renata Vermeulen van 1Door Mediation en Coaching;
  rondleidingen door de groentetuin door Janneke Wagenaar;
  praktijkles 'Het alfabet van de Montere Man' door Marianne van der Meer van Contextueel Werk;
  heerlijke kopjes thee, geserveerd door theesommelier Heleen Mombarg;
  Waldemar Ysebaert boetseert live aan een beeld, en exposeert ook zijn terracotta beelden;

  verkoop remedies door Friedy Wisselink van New Leaves;
  Karin Gesher van Praktijk voor Natuurgeneeskunde Manasha met workshops Tai Chi en de lezing 'De invloed van het onderbewuste op het dagelijks leven';
  fluitjes snijden uit hout onder begeleiding van Laurens Maatman;
  concert op de hand pan drum door Dagmar Buesink;
  heerlijke Buffalo Burgers (ook vega variant) uit de Street Food Koffer van Lara en Hélène;
  natuurlijk is er koffie en thee met iets lekkers verkrijgbaar;
  en nog meer...

Blog

 • overlast

  4 juli 2019

  De toestand in de tuin. Hoe staat de tuin ervoor? Best wel goed! Maar de start was wel lastig...

  Kruudhofpluktuin

Contact

Stuur een e-mail naar: info@kruudhofpluktuin.nl
of bel ons: 0626045421

Lankerseweg 3, 7025 ED Halle
Gelderland (Achterhoek)