De Tuin

De tuin.
De tuin is 1200m2 groot en opgedeeld in 36 bedden. Dit is niet zomaar een aantal. Het komt voort uit het vruchtwisselingschema. Het vruchtwisselingschema is een schema dat 6 jaar omvat en bepaald waar een bepaalde groente staat in dat jaar. Een kool komt na 6 jaar terug op z’n oude plek. Het schema is een strak schema en kan jaren mee. Het doel van het schema is te voorkomen dat de grons eenzijdig wordt belast door jaren achtereen dezelfde groente te telen op de zelfde plek.

De seizoenen
Lente , zomer, herfst en winter kennen hun eigen groenten en smaken. Wij telen uitsluitend vollegronds groenten en zijn afhankelijk van het weer. Een koud voorjaar betekent voor ons dat de productie langzamer op gang komt, een laat invallende winter is weer voordeliger: het oogsten kan langer doorgaan.
Toch doen ook wij wel wat aan teeltverlenging. Een platte bak en een klein kastje helpen ons om wat teelten te vervroegen.
Ook hebben wij een heuvelbed aangelegd als experiment, om op de hellingen van dit bed groenten wat vroeger te kunnen oogsten dan op de rest van de tuin.
Maar alles op zonne-energie, de zon moet het doen.

Hulpmiddelen
Naast het vruchtwisselingschema gebruiken wij nog twee andere kalenders. Een fenologische kalender en de kalender van Maria Thun. Beide kalenders vertellen je iets over het moment van zaaien en poten en zijn een aanvulling op ons schema.

Mulchen
Mulch is de bodembedekking in de groente tuin. Een zeer belangrijk hulpmiddel. De mulch bestaat uit hooi, stro, houtsnippers, herfstblad en gemaaid gras. In de zomer beschermt het de grond tegen uitdroging . In de winter tegen uitspoeling en kou. In de mulchlaag leven veel spinnen, kevers en mijten. Die op hun beurt weer leven van slakken, rupsen en luizen en van elkaar. Het is eten en gegeten worden. Een compleet bodemvoedselweb. Het bodemvoedselweb produceert op haar beurt voedsel voor de groenteplanten en zo is de cirkel rond.

Voorjaar

peulen
snijsla
tuinboon
doperwt

Zomer

uien
sla
bietjes
zomerwortels

Herfst

rode kool
spruiten
sla
andijvie

Oogsttips en bewaartips

Contact

Stuur een e-mail naar: info@kruudhofpluktuin.nl
of bel ons: 0626045421

Lankerseweg 3, 7025 ED Halle
Gelderland (Achterhoek)